A mai online világban gyakran előfordul a ghosting jelensége.

Mi is a ghosting?

Ilyenkor akár baráti akár szerelmi kapcsolat szakad meg úgy, hogy az egyik fél hirtelen szünteti meg a másikkal való kommunikációt és akár hónapokig, évekig nem ad jelet magáról.

Az egyik nehézség ebben a szituációban, hogy a másik nem ad lehetőséget a kapcsolat lezárására, így magunkra maradunk az érzéseinkkel és általában magunkat hibáztatjuk a történtekért.

De miért viselkedik így, aki ghostingol?

A ghosting hátterében nyílvánvalóan számos jelenség állhat. Általánosságban azonban elmondható, hogy a személyek nagy részénél van egy olyan pont, amikor a szorongás fokozódik és ami miatt hirtelen szakítja meg a kapcsolatot. A ghostingoló személyek nagy része ugyanis fél vagy megijed a közelségtől és azt érzi muszáj azonnal megszakítania a kommunikációt.

A kötődéstől, elköteleződéstől való félelmük miatt a szorongás ugyanis fokozódik bennük. Ez hirtelen eljuthat egy olyan szintig, hogy már úgy érzik nincs más lehetőségük, mint kilépni a kapcsolatból.

Tehát részben felesleges magunkat hibáztatni, hiszen a jelenség mögött az illető intimitástól való félelmei húzódnak meg. Ez pedig nem rólunk szól.

Oké, de akkor mégis mit árul el rólam az, ha valaki ghostingol azaz sokszor kerülök olyan helyzetbe, hogy velem szakítják meg a kapcsolatot?

társfüggés

Részben külön kell ugyanis választani, hogy mi az, ami a másik személyről szól és mi az, ami az én szerepem az adott helyzetben.

Ha egy ghostingolóval találkozunk a kapcsolat vagy csetes kommunikáció elején gyakran az a megérzésünk, hogy az illető nagyon is igyekszik minket „elcsábítani” és kifejezetten ő akarja összehozni azt a bizonyos találkozót. Az is előfordul, hogy ők erőltetik a kapcsolat előrehaladását, komolyabbra fűzését. Így szépen lassan elhisszük, hogy megtaláltuk a megfelelő személyt, sőt már erősebb érzéseket kezdünk táplálni iránta. És miközben igyekszik megnyerni minket, szinte már csak ő jár a fejünkben. Kialakul egy érzelmi kötödés a részünkről.

Ilyenkor szokott megfordulni a helyzet. Kezdünk annyira függeni a másik személytől, hogy már egyre jobban várjuk a találkozást. Sőt már megfogalmazódik bennünk egy kép is a vágyott találkozóról.

Ekkor jön el az a pont, hogy a személy hirtelen eltűnik. Fél órával előtte lemondja a találkozót vagy akár még rosszabb esetben le sem mondja, csak szimplán eltűnik az életünkből avagy közli, hogy „ne haragudj, de nekem ez nem megy, maradjunk barátok”. Ilyenkor általában nagyot csalódunk. Ismerős helyzet?

És akkor mi az én felelősségem ebben? Mik a ghosting okai?

Érdemes megfigyelni magunkon, hogy mi mennyire vagyunk hajlamosak könnyen szerelembe esni. Lehet, hogy túl hamar leszünk azok? Nem kötelező elkezdenünk idealizálni a másik személyt és függeni tőle.

Csalódni csak az tud, akinek valaha is voltak elvárásai. Mennyire árasztjuk el őt az érzéseinkkel? Habár nem könnyű visszatartani magunkat és az érzéseinket egy ilyen helyzetben, de amennyiben nincsenek elvárásaink csalódni sem tudunk.

Hagyunk neki elég teret, hogy hiányozzunk neki vagy inkább túlzottan elérhetőek vagyunk számára? Az érzésekkel való elárasztás és az állandó elérhetőség ugyanis könnyen megijesztheti a ghostingoló személyt és így a végén mi maradunk hoppon.

Összességében tehát a ghosting egyik oka, hogy az illető fél a kötődéstől, közelségtől. Másrészt nekünk és kéne olykor egy kis önuralmat gyakorolni. Nem kötelező azonnal szerelmesnek lenni, idealizálni, túlzottan elérhetőnek lenni, hanem függetlenednünk kéne a másik személytől. Így talán a ghostingoló is elég teret kap a kapcsolatban és nem ijed meg a közelségünktől. Bár tartsuk mindig észben, hogy semmire sincs garancia.

Persze idáig nem könnyű eljutni, mert nagyon sok nyitottság és önismeret szükséges. Ezért valójában nem is hibáztathatjuk azokat, akik nem értik a zenéit.
Ha több önismeretre szeretnél szert tenni, kérj grafológiai elemzést.

Kérdésed van vagy hozzászólnál?

Írj hozzászolást a Facebookon

Iratkozz fel Te is Blogbejegyzéseinkre!

Az önismeret és az íráselemzés izgalmas világában való részvétel egy kattintásnyira van. Iratkozz fel most, hogy mindig az elsők között értesülj legfrissebb bejegyzéseinkről, tanácsainkról és praktikus útmutatóinkról.

Te is akarsz

személyiségelemzést?

A grafológiai elemzéssel kapcsolatban írj üzenetet